Czy przy układaniu diety ograniczamy do minimum tłuszcze zwierzęce ? Wprowadzamy tłuszcze roślinne ? Powiedzmy 20% tłuszczów to jest suma roślinnych i zwierzęcych ? nie opieraj głównie o roslinne, zawieraja omega 6 a tego nie powinno sie robic. Rotuj, opieraj sie najlepiej o omega 3 i oleje jednonienasycone. Pozdro!
[...] wielu dietetyków i specjalistów od żywienia praktykujących oficjalnie uznaną linię nie zauważa tej kluczowej różnicy. W rezultacie, czego wszystkie naturalnie nasycone tłuszcze otrzymały etykietkę TRANS, czyli szkodliwych kwasów tłuszczowych. Rodzi się pytanie jak szkodliwe są częściowo hydrogenizowane oleje roślinne i zawarte w nich kwasy [...]
Jeżeli chodzi o tłuszcze to ważniejsze będą proporcje kwasów tłuszczowych niż sama ilość tłuszczów. Tłuszcze to głównie jednonienasycone i wielonienasycone a głównie oliwa z oliwek i olej lniany 50%/50%. Nasyconych raczej nie ma czasami jedynie trochę z szynki wieprzowej. nasycne też muszą być, proporcje 1;1;1, nasycone znajdziesz np w smalcu
Rzeczy takie jak: owies, ryż, makaron dobrej jakości, ziemniaki to sprawy groszowe. Z tym nie ma problemu. Btw. Chleb razowy/zytni pelnoziarnisty sobie odpusc, zauwaz ze w wiekszosci w sklepach jest mieszanka zytni/pszenny, razowy/pszenny i do tego jakosc tych chlebow pozostawia wiele do zyczenia. Myślę że przesadzasz z WW, prawie 6g na kmc to [...]
[...] bogate w węglowodany, ziarna,owoce i warzywa, nie zapominając o tłuszczach. Są one dobrym zródłem energii, pomagają przyswoić niektóre składniki odżywcze. Najzdrowsze tłuszcze to wielonasycone, występują w migdałach, orzechach włoskich, kukurydzy, soi i słonecznikach oraz jednonienasycone(w orzechach nerkowca, oliwkach, oleju z oliwek, [...]
węgle nie mogą być raczej zwierzęce natomiast tłuszcze zwierzęce to tłuszcze nasycone prócz nich mamy jeszcze jednonienasycone i wielonienasycone chyba o to Ci chodziło więc tylko na białko zwracamy uwagę czy jest pochodzenia zwierzęcego czy roślinnego Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2008-08-01 21:01:02
[...] odpowiadają za odpowiednią strukturę błon komórek białkowo lipidowych, budują również otoczki mielinowe włókien nerwowych. Niestety gdy jest ich brak, organizm wykorzystując tłuszcze trans (problem z odróżnieniem izomerów przez organizm) buduje wadliwe struktury, które powodują różne choroby. O tłuszczach można wiele czytać. O omega3 jest pełno [...]
Biniu - fakty, nie mity O właściwościach zdrowotnych masła i margaryny decyduje skład tłuszczu. Większość, bo aż około 50% kwasów tłuszczowych obecnych w maśle, stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, charakterystyczne właśnie dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego; 34-35% stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a 5,6% - wielonienasycone kwasy [...]
[...] prościej dostarczamy zbędnych kcal, a nawet w pewnym sensie szkodliwych (W końcu kwasy tłuszczowe pod wpływem temperatury są zagrożeniem dla komórek – tak zwane tłuszcze TRANS). Zawsze każdy mówi ze nie powinno się poddawać olejów obróbce termicznej, z jajkami jest tak samo ! Dla tego właśnie jestem przeciwnikiem żółtek ! Jedyna [...]
[...] pewność że olej lniany był dobrze przechowywany to możesz go używać. Przy niskiej podaży o6, organizm użyje ALA wg potrzeb. Z oliwą z oliwek ostrożnie. Za wiki: "odkryto, ze tłuszcze oleinowe (zawarte w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym) i inne jednonienasycone (omega-9) sprzyjają rozwojowi raka" Tłuszcze podbijaj jajkami (ŻÓŁTKA), rybami [...]
Czy przy układaniu diety ograniczamy do minimum tłuszcze zwierzęce ? Wprowadzamy tłuszcze roślinne ? Powiedzmy 20% tłuszczów to jest suma roślinnych i zwierzęcych ? nie opieraj głównie o roslinne, zawieraja omega 6 a tego nie powinno sie robic. Rotuj, opieraj sie najlepiej o omega 3 i oleje jednonienasycone. Pozdro! No właśnie o to mi chodziło. [...]
Tłuszcze to 41% kalorii, przy czym nasycone to 25% a jednonienasycone 40%. Wywalić białko i dodać więcej tłuszczu? Białko to ok. 2,2 g/kg.m.c., 100 g węgli dziennie (http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=10624) a reszta to tłuszcze.
Jeżeli chodzi o tłuszcze to ważniejsze będą proporcje kwasów tłuszczowych niż sama ilość tłuszczów. Tłuszcze to głównie jednonienasycone i wielonienasycone a głównie oliwa z oliwek i olej lniany 50%/50%. Nasyconych raczej nie ma czasami jedynie trochę z szynki wieprzowej.
Witam. Wyjaśni mi ktoś jak wpływa ilość podwójnych wiązań na strawność tłuszczy? Wydaje mi się, że tłuszcze o małej liczbie wiązań podwójnych są bardziej strawne niż te które zawierają ich wiele. Jeszcze jedno - jak wygląda powyższa rzecz, jeżeli chodzi o konsystencje - tłuszcze o płynnej konsystencji są strawniejsze niż te w stałej postaci? [...]
poprawione to co bylo zle... dotychczas.. ============ GLOWNA CZESC z dieta =========== Wedle liczenia .. mam 70kg.. fakt nie odliczyłem masy tluszczu.. ale go redukuje i zanim zaczne to będzie go malo już Very Happy Endomorfik 70kg 176 wzrost Treningi ok. 3x80min=240 BMR=1680 NEAT 300.. ZAPOTRZEBOWANIE 2959.. Wstaje: Horse Power 10-20g. . .po 40 [...]
[...] szczególnie omega-3, proponuje ok. 1-2 g(EPA/DHA). Proporcja omega-3 do omega-6 według najnowszych zaleceń powinna wyglądać tak: 1:4-5. Pewne braki jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze możemy uzupełnić orzechami i nasionami. Dodatkowa uwaga by unikać tłuszczy o konfiguracji trans które obecne są w 'tanich' olejach roślinnych, słodyczach (batonach, [...]
"O właściwościach zdrowotnych masła i margaryny decyduje skład tłuszczu. Większość, bo aż około 50% kwasów tłuszczowych obecnych w maśle, stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, charakterystyczne właśnie dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego; 34-35% stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a 5,6% - wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W [...]
[...] Ci ludzie również jedzą mniej niż typowy Amerykanin oraz codziennie zażywają więcej ruchu.) Typowa dieta śródziemnomorska w porównaniu do amerykańskiej jest: - uboższa w tłuszcze nasycone (tłuszcze zwierzęce pochodzące z mięsa, pełnotłuste mleko i sery); - bogatsza w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek); - kładzie większy [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Część omega 9 zalicza się do jednonienasyconych, a część do wielonienasyconych. Na omega 6 i 9 nie ma co patrzeć, bo więcej (!!) niż wystarczającej ilości dostarczają już tłuszcze zwierzęce. Trzeba się skupiać na omega 3: ala, epa, dha. Olej lniany obfituje w ala, dostarcza za to śladowych ilośći epa i dha; Pozostałe długołańcuchowe [...]
[...] w tym, to Ci już tłumaczę wbijasz od razu na 120-150g WW bez żadnego 30g itp. bo to nie ckd jak jesz od 100g do 200g warzyw zielonych to ich nie licz, chyba że strączkowe to tak oraz powyżej 250g to wypada doliczyć ze 25-30 kcal tak dla zasady tłuszcze najlepiej jednonienasycone i wielonienasycone, o3, mct trochę nasyconych też da radę